Lage rug

Lage rug

Pijn in de onderrug komt erg veel voor. Lage rugpijn kan naast de rug ook in de billen zitten of uitstralen naar de buik en lies of in het been. De meeste mensen krijgen tijdens hun leven wel eens of vaker pijn in de rug. Meestal is de lage rugpijn relatief onschuldig en gaat de pijn vanzelf in een aantal dagen of weken weer over. We spreken dan over spit of lumbago bijvoorbeeld na een dagje spitten in de tuin.

Lage rugpijn wordt onderverdeeld in a-specifieke lage rugpijn en specifieke lage rugpijn.

Bij a-specifieke lage rugpijn is er geen direct aanwijsbare oorzaak. Op basis van onderzoek door de fysiotherapeut kan vaak wel worden achterhaald wat de klachten veroorzaakt. Bij klachten aan de wervelkolom is er meestal sprake van slijtage of letsel van een tussenwervelschijf (discus intervertebralis). Ook letsel van de de banden, spieren en de gewrichten van de lendewervels kan een oorzaak van de klachten zijn. Bij Fysio Noordkade in Veghel zijn wij expert in het onderzoeken, diagnostiseren en behandelen van de a-specifieke lage rugpijn.

Bij specifieke lage rugpijn is er een direct aanwijsbare oorzaak voor de klachten. Een bekend voorbeeld is een rug hernia of een fractuur van een wervel (gebroken wervel).

De oorzaak van lage rugpijn is vaak multi factorieel: 

 • genetische factoren kunnen een rol spelen.
 • overbelasting in het dagelijks leven. Factoren zoals zwaar tillen, eenzijdige houding en belasting of werkzaamheden met een constante belasting op de lage rug zijn niet goed voor de lage rug.
 • onderbelasting in het dagelijks leven. De tussenwervelschijf heeft beweging nodig om gezond te blijven. Vooral werkzaamheden waarbij een te eenzijdige belasting van de rug wordt gevraagd zijn niet goed voor de tussenwervelschijf. Voorbeelden hiervan zijn een zittend beroep met te weinig afwisseling en te lang staan op een plek.
 • spanning en stress uit zich vaak in de spieren van de lage rug.
 • veroudering kan een rol spelen door de normale slijtage van de lage rug.

Rugklachten ontstaan vaak ook langzaam in de tijd. Door langdurige overbelasting of onderbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in de tussenwervelschijf. Ook door de normale veroudering van de lage rug neemt de belastbaarheid van de wervels en de tussenwervelschijf langzaam af. Lage rugpijn ontstaat daarom dan ook vaak opeens of spontaan. Dit is de bekende druppel die de emmer laat overlopen.

In vaktermen spreken we naarmate de ernst van de a-specifieke rugklachten toenemen van: 

 • spit of lumbago
 • facet blokkade
 • bulging disc
 • piriformis syndroom
 • ischias
 • discusprotrusie
 • discus prolaps
 • hernia nuclei pulposus

Behandeling van lage rugpijn

De behandeling van lage rugijn is afhankelijk van de aard van de aandoening en de mate van weefselschade. Er is dus altijd een behandeling op maat nodig. Er is dan ook geen standaard behandeling die voor iedere rugklacht werkt. Zo is er bij acute spit binnen een week volledig herstel van de klachten te verwachten en is er normaliter geen fysiotherapie nodig. Bij een hernia van een tussenwervelschijf is dat natuurlijk heel anders. Dan kan fysiotherapie juist een enorme bijdrage leveren aan een snel en volledig herstel.

Bij Fysio Noordkade hebben we heel veel ervaring met de behandeling van lage rugpijn. De fysiotherapeut van Fysio Noordkade is gespecialiseerd in wervelkolom gerelateerde klachten waarvan nekpijn en lage rugpijn de meest voorkomende klachten zijn.

Meer te weten komen over het behandelen van uw (lage) rugklachten? Stuur een bericht via ons contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Bij Fysio Noordkade vertellen we u graag meer over onze behandelingen en mogelijkheden.

Direct beginnen met het verhelpen van uw (lage) rugklachten? Plan online eenvoudig een afspraak in of neem telefonisch contact op.