Hoofdpijn klachten

Behandeling fysiotherapeut bij hoofdpijn

Heb je last van hoofdpijn? Fysio Noordkade is expert in onderzoek en behandeling van hiervan. Hoofdpijn wordt ingedeeld in primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn. Bij primaire hoofdpijn ligt de oorzaak voor de klachten ergens in het lichaam. Bij secundaire hoofdpijn is hoofdpijn een bijwerking. Wanneer jij secundaire hoofdpijn ervaart (bijwerkingen van medicatie, griep of andere ziekten) is dit met fysiotherapie niet te behandelen. Ervaar je primaire hoofdpijn en is de oorzaak voor de klachten ergens in jouw lichaam te achterhalen? Wij helpen je graag bij het achterhalen van de oorzaak en het behandelen van de primaire vormen van jouw hoofdpijn.

 

Specialisaties

De fysiotherapeuten van Fysio Noordkade zijn op verschillende vlakken gespecialiseerd in de behandeling van primaire hoofdpijn:

Spanningsghoofdpijn

De meest voorkomende vorm van is spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt ook spierspanningshoofdpijn of tension headache genoemd. Spanningshoofdpijn kan gevoeld worden rondom het hele hoofd, zowel aan de achterzijde en voorzijde als aan de zijkanten. Oorzaak van spanningshoofdpijn is meestal een combinatie van lichaamshouding en stress of spanningen. Met name bij teveel optrekken van de schouders en als het hoofd niet helemaal boven de romp staat ontstaat overbelasting van de nek- en schouderspieren. Spanningshoofdpijn kan tijdelijk (episodisch) maar ook chronisch zijn. Bij episodische spanningshoofdpijn is er sprake van klachten tussen de 1 en 15 dagen per maand waarbij de klachten maximaal een week aanhouden. Bij chronische spanningshoofdpijn is er sprake van klachten meer dan 15 dagen per maand en deze klachten al enkele maanden aanwezig zijn.

Cervicogene hoofdpijn

Bij cervicogene hoofdpijn is er sprake van hoofdpijn die ontstaat door een functiestoornis in de cervicale wervelkolom ofwel de nek. Wanneer de nekwervels niet goed meer bewegen kan er een overprikkeling ontstaan van de kapsels rondom de gewrichten van de nek. Dit uit zich als pijn die naar één zijde uitstraalt. Het is ook mogelijk dat de pijn uitstraalt naar delen van het gezicht. Dan ontstaat bijvoorbeeld het gevoel van druk achter een oog, oorpijn of pijn naar de kaak. Bij deze vorm is sprake van een functiestoornis van de nek. Dat betekent dat de beweging van de nek beperkt is, vaak is dat de rotatie naar één zijde. Ook zijn de spieren rond het achterhoofd en de hoge nekregio pijnlijk bij aanraking. Vaak is de oorzaak van hiervan een overbelasting of verkeerde beweging met de nek of het hoofd. Vooral wanneer de nekspieren vermoeid raken of net niet sterk genoeg zijn om alle bewegingen van het hoofd goed te coördineren kan het misgaan. Niet altijd is echter een directe oorzaak voor de klachten aan te wijzen. Heel vaak lijkt het alsof deze vorm spontaan ontstaat.

Migraine

Na spanningshoofdpijn is migraine de meest voorkomende vorm. Migraine is een vaak heftige hoofdpijn die bestaat met en zonder aura verschijnselen. Bij migraine zonder aura is sprake van een aanvalsgewijze eenzijdige hoofdpijn die zowel bonzend als stekend kan zijn. Bij migraine met aura verschijnselen is naast de pijn sprake van bijkomende klachten zoals het zien van lichtflitsen of vlekken. Bij migraine komt de pijn vaak in aanvallen van enkele uren tot dagen. Vaak voel je deze aanval al even van tevoren aankomen. De heftige hoofdpijn gaat vaak gepaard met een gevoel van overgeven en misselijkheid. De precieze oorzaak van migraine is nog niet bekend. Tegenwoordig vermoeden ze dat bepaalde hersendelen elektrisch overprikkeld worden. Zowel erfelijke als hormonale factoren lijken een rol te spelen bij deze overprikkeling maar de samenhang is nog niet helemaal duidelijk. Migraine wordt in principe behandeld door de huisarts en bestaat uit medicatie en het voorkomen van uitlokkende factoren zoals het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen. Er wordt in verschillende onderzoeken wel een positief effect beschreven in de zin van vermindering van migraineklachten door aerobe training.
Wij maken steeds een op jouw klachten afgestemd behandelplan. Hierbij zal steeds gekeken worden welke behandelvorm het best aansluit bij zowel de klachten als jouw wensen.

Fysio Noordkade kan je bij migraine uitstekend begeleiden door middel van aerobe training, wat een vorm is van conditietraining. Voor het beste resultaat wordt de conditietraining gecombineerd met een medicamenteuze behandeling door de huisarts.

Vergoeden

Heb je vragen of twijfels over het vergoeden van fysiotherapie bij hoofdpijn? Neem dan voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen alle specifieke vragen over vergoedingen beantwoorden.

Maak een afspraak

Ervaar je een van de bovenstaande klachten of staat jouw klacht er niet tussen? Twijfel dan niet en neem contact met ons op of maak direct een afspraak bij een van onze specialisten. Dat kan snel en gemakkelijk online of telefonisch via 06-14729881. Onze fysiotherapeuten van Fysio Noordkade staan voor je klaar.