Draaiduizeligheid

Wat is draaiduizeligheid

Als je last hebt van draaiduizeligheid, dan ervaar je een ronddraaiend gevoel. Dit gevoel kan ontstaan wanneer je onverwachte bewegingen maakt of voorover bukt. Maar ook als je stil zit of ligt kan je hierdoor het gevoel ervaren dat de wereld om je heen beweegt. Het wordt ook wel Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd. Een ontzettend vervelende aandoening, waardoor je in jouw dagelijks leven belemmerd kan worden.

 

Oefeningen

Er is een speciale oefentherapie ontwikkeld; de zogenoemde Epley-Manouvre. Deze behandeling zorgt ervoor dat jouw klachten minder worden. Vervolgens zal onze fysiotherapeut de Brandt-Daroff oefening aan jou demonstreren en leren door deze stap voor stap met je doornemen. Zo kun je thuis deze oefening geheel zelfstandig uitvoeren. Waardoor een positief effect van de behandeling wordt bevorderd.

 

Oorzaken

De meeste oorzaken hebben te maken met het evenwichtsorgaan. Dit orgaan zit in je binnenoor waar zich tevens kristallen bevinden. Is er sprake van draaiduizeligheid, dan zijn deze kristallen losgeraakt waardoor ze zich bewegen in de kanalen van jouw binnenoor. Het evenwichtsorgaan wordt hierdoor geprikkeld en dit veroorzaakt duizeligheid. Simpel gezegd: Als jij beweegt, zullen de kristallen ook meer bewegen, en jouw klachten verergeren.

Draaiduizeligheid kan naast een aangetast evenwichtsorgaan ook door andere oorzaken ontstaan:

  • Migraine
  • Hoofdletsel met beschadiging van het binnenoor
  • Een beroerte

 

Behandeling

Als je draaiduizeligheid ervaart kun je naast duizeligheid meerdere klachten ervaren zoals: misselijkheid, overmatig zweten, overgeven of afwijkende oogbewegingen. Om te bepalen of je draaiduizeligheid hebt, zal jouw fysiotherapeut je een aantal vragen stellen en een test (de kiepproef) uitvoeren. Hierbij proberen we tevens de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen. De vragen hebben betrekking op de eerste keer toen je dit gevoel ervaarde, de duur ervan en eventuele andere, bijkomende klachten.

 

Behandelplan

Op basis van de antwoorden en de testen die uitgevoerd zijn stellen wij een passend behandelplan op en bespreken we dit uitgebreid samen met jou. Het type behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de draaiduizeligheid. Het doel van iedere behandeling is om de draaiduizeligheid te verminderen. Behandeling kan bestaan uit speciale hoofd- en nekbewegingen zoals de Epley-manoeuvre of andere soortgelijke oefeningen om de duizeligheid te minimaliseren.

 

Vergoeden

Heb je vragen of twijfels over het vergoeden van fysiotherapie bij draaiduizeligheid? Neem dan voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen alle specifieke vragen over vergoedingen beantwoorden.

 

Maak een afspraak

Het is goed te behandelen. Wil je meer informatie over fysiotherapie, draaiduizeligheid of wat Fysio Noordkade voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op. Wil je direct een afspraak maken? Dat kan gemakkelijk online of telefonisch via 06-14729881. Onze fysiotherapeuten van Fysio Noordkade helpen je graag verder.