Knieklachten

Knieklachten

Heeft u last van knieklachten? Blijf hier dan niet te lang mee rondlopen. Het negeren van pijn kan ertoe leiden dat de klachten verergeren of er zelfs voor zorgen dat de knie volledig blokkeert.

Fysio Noordkade behandelt regelmatig mensen die kampen met knieblessures en knieklachten. Voorbeelden van veelvoorkomende knieproblemen zijn een ontstoken pees of overbelasting. De knie is een kwetsbaar lichaamsonderdeel dat door sport en beweging eenvoudig wordt overbelast. Uw klachten laten behandelen en leren hoe u deze in de toekomst kunt voorkomen? Het is ons specialisme.

Veel voorkomende knieklachten

Meniscusletsel

De meniscus is een halvemaanvormige kraakbaanschijf die zich tussen het boven- en onderbeen bevindt. De kraakbaanschijf bestaat uit een buitenste en binnenste meniscusschijf. Deze schijven verdelen de druk in het kniegewricht. Echter kunnen de schijven in de loop der jaren minder goed gaan functioneren. Veroudering, slijtage of letsel zijn daar de oorzaak van. Wanneer dit gebeurt, kunt u last krijgen van verschillende klachten.

Een van de veelvoorkomende meniscusklachten is meniscusletsel. Een scheur in de meniscusschijf welke in verschillende vormen kan ontstaan en pijn veroorzaakt als u de meniscus belast. Meniscusletsel kan abrupt ontstaan door bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie.

Degeneratief menicusletsel

Slijtage of veroudering van de meniscus kan resulteren in degeneratief meniscusletsel. De kwaliteit van de meniscus gaat bij langdurige belasting achteruit en de klachten treden vaak geleidelijk – zonder duidelijke aanleiding – op. Bewegingen zoals traplopen, draaien van de knie en hurken kunnen zorgen voor pijn en andere onaangename klachten. Blijft u deze bewegingen maken, dan zullen de klachten verergeren. In het ergste geval kunnen er hierdoor andere scheurtjes ontstaan waardoor de pijn heftiger wordt en de duur van het herstel verlengd.

Patello-femoraal pijnsyndroom

Het patello-femoraal pijnsyndroom houdt in dat u pijn rondom en/of achter de knieschijf ervaart. Het komt vaak voor bij jongeren en jongvolwassenen en ontstaat geleidelijk vanwege diverse oorzaken. Verkorte spieren of standsafwijking van de knieën en enkels zijn de meest voorkomende redenen.

De knieschijf heeft een puntige vorm die precies in de groeve van het bovenbeen past. Is de aansluiting tussen de knieschijf en het bovenbeen niet meer in orde, dan kan dit voor klachten zorgen. De pijn wordt verergerd tijdens activiteiten als traplopen, hardlopen of fietsen.

Om verergering van uw klachten te voorkomen is het belangrijk om er niet mee te blijven rondlopen. Start op korte termijn met een effectieve behandeling zodat onomkeerbare schade kan worden vermeden.

Knieartrose

Op de plek waar de kniegewrichten in elkaar bewegen bevindt zich een dun laagje kraakbeen. Dankzij dit laagje zijn de gewrichten in staat soepel te bewegen. Heeft u last van artrose, dan gaat de kwaliteit van dit kraakbeen achteruit waardoor het gewricht minder soepel loopt. In het ergste geval kan er zelf bot-op-bot contact ontstaan, wat zorgt voor pijn en minder bewegingsvrijheid.

Knieartrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar, maar kan ook op jonge leeftijd ontstaan door o.a. beschadiging van het kraakbeen door een ongeval. Andere voorkomende oorzaken zijn schade aan de meniscus, kruisbanden of een standafwijking van het been.

Knieartrose herkent u aan pijn en stijfheid van het kniegewricht. In de ochtend zult u start- of ochtendstijfheid ervaren. Herkent u dit? Zorg er dan voor dat u uw knieklachten op korte termijn laat behandelen. Snel handelen zal uw herstel bevorderen en verergering voorkomen.

Meer informatie knieklachten behandelen

Meer te weten komen over het behandelen van uw knieklachten? Stuur een bericht via ons contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Bij Fysio Noordkade vertellen we u graag meer over onze behandelingen en mogelijkheden.

Direct beginnen met het verhelpen van uw knieklachten? Plan online eenvoudig een afspraak in of neem telefonisch contact op.