Draaiduizeligheid

Wat is draaiduizeligheid

Heeft u last van duizeligheid, dan ervaart u een ronddraaiend gevoel. Mensen die er mee te maken hebben, voelen de duizeligheid wanneer zij onverwachte bewegingen maken of vooroverbukken. Echter kunt u wanneer u stil zit of ligt tevens het gevoel ervaren dat de wereld om u heen beweegt. Een ontzettend vervelende aandoening, die u kan belemmeren in het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden.

Oorzaak draaiduizeligheid

De meeste oorzaken van draaiduizeligheid hebben te maken met het evenwichtsorgaan. Dit orgaan zit in uw binnenoor waar zich tevens kristallen bevinden. Is er sprake van draaiduizeligheid, dan zijn de kristallen losgeraakt waardoor ze zich bewegen in de kanalen van uw binnenoor. Het evenwichtsorgaan wordt hierdoor geprikkeld en dit veroorzaakt duizeligheid. Beweegt u zich, dan zullen de kristallen meer bewegen, wat resulteert in een verergering van de klachten.

Naast een aangetast evenwichtsorgaan kan draaiduizeligheid ook vanwege migraine, hoofdletsel met beschadiging van het binnenoor of een beroerte ontstaan. Naast duizeligheid kunt u ook te maken krijgen met misselijkheid, overmatig zweten, overgeven of afwijkende oogbewegingen.
Om te bepalen of u draaiduizeligheid heeft, zal uw fysiotherapeut u een aantal vragen stellen. Hierbij proberen we tevens de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen. De vragen hebben betrekking op de eerste keer toen u dit gevoel ervaarde, de duur van de draaiduizeligheid en eventuele andere, bijkomende klachten.

Bheandeling Draaiduizeligheid

Op basis van de antwoorden stelt de fysiotherapeut een passend behandelplan op. Deze wordt met u besproken. Het type behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de draaiduizeligheid. Het doel van iedere behandeling is om de draaiduizeligheid te verminderen. Behandeling kan bestaan uit speciale hoofd- en nekbewegingen of andere soortgelijke oefeningen om de duizeligheid te minimaliseren.

Er is voor draaiduizeligheid een speciale oefentherapie ontwikkeld; de zogenoemde Epley-Manouvre. Deze behandeling zorgt ervoor dat uw klachten minder worden. De fysiotherapeut zal de oefening aan u demonstreren en deze stap voor stap met u doornemen. Zo kunt u thuis de oefening geheel zelfstandig uitvoeren. Een andere bekende, veel toegepaste methode is de Brandt-Daroff. Deze behandelwijze komt overeen met de eerdergenoemde Epley-Manouvre.

Meer informatie behandeling draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid – oftewel BPPD – is goed te behandelen. Heeft u vragen over draaiduizeligheid, fysiotherapie en hetgeen wij voor u kunnen betekenen? Stuur een bericht via ons contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Direct een afspraak plannen? Het kan ook online.