Hoofdpijn

Hoofdpijn

Fysio Noordkade is expert in onderzoek en behandeling van hoofdpijn. Hoofdpijn wordt ingedeeld in primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn.

Bij primaire hoofdpijn is de oorzaak voor de klachten ergens in het lichaam ligt.

Bij secundaire hoofdpijn is hoofdpijn een bijwerking. Denk hierbij aan bijwerkingen van medicatie en alcoholgebruik maar ook komt hoofdpijn vaak voor bij griep en andere ziekten. Deze vormen van hoofdpijn zijn met fysiotherapie niet te behandelen.

Bij Fysio Noordkade zijn wij gespecialiseerd in het achterhalen van de oorzaak en het behandelen van de primaire vormen van hoofdpijn.

Fysio Noordkade is gespecialiseerd in:

Spanningshoofdpijn

De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt ook spierspanningshoofdpijn of in het engels tension headache genoemd.

Spanningshoofdpijn kan gevoeld worden rondom het hele hoofd, zowel aan de achterzijde en voorzijde als aan de zijkanten. Oorzaak van spanningshoofdpijn is meestal een combinatie van lichaamshouding en stress of spanningen. Met name bij teveel optrekken van de schouders en als het hoofd niet helemaal boven de romp staat ontstaat overbelasting van de nek- en schouderspieren.

Spanningshoofdpijn kan tijdelijk (episodisch) maar ook chronisch zijn

Bij episodische spanningshoofdpijn is er sprake van klachten tussen de 1 en 15 dagen per maand waarbij de klachten maximaal een week aanhouden.

Bij chronische spanningshoofdpijn is er sprake van klachten meer dan 15 dagen per maand en deze klachten al enkele maanden aanwezig zijn.

Fysio Noordkade maakt steeds een op uw klachten afgestemd behandelplan. Hierbij zal steeds gekeken worden welke behandelvorm het best aansluit bij zowel de klachten als uw wensen.

Cervicogene hoofdpijn

Bij cervicogene hoofdpijn is er sprake van hoofdpijn die ontstaat door een functiestoornis in de cervicale wervelkolom ofwel de nek. Wanneer de nekwervels niet goed meer bewegen kan er een overprikkeling ontstaan van de kapsels rondom de gewrichten van de nek. Dit uit zich als hoofdpijn die naar 1 zijde uitstraalt. Het is ook mogelijk dat de pijn uitstraalt naar delen van het gezicht. Dan ontstaat bijvoorbeeld het gevoel van druk achter een oog, oorpijn of pijn naar de kaak.

Bij cervicogene hoofdpijn is sprake van een functiestoornis van de nek. Dat betekent dat de beweging van de nek beperkt is, vaak is dat de rotatie naar 1 zijde. Ook zijn de spieren rond het achterhoofd en de hoge nekregio pijnlijk bij aanraking.

Vaak is de oorzaak van cervicogene hoofdpijn een overbelasting of verkeerde beweging met de nek of het hoofd. Vooral wanneer de nekspieren vermoeid raken of net niet sterk genoeg zijn om alle bewegingen van het hoofd goed te coördineren kan het misgaan. Niet altijd is echter een directe oorzaak voor de klachten aan te wijzen. Heel vaak lijkt het alsof deze vorm van hoofdpijn spontaan ontstaat.

Fysio Noordkade maakt steeds een op uw klachten afgestemd behandelplan. Hierbij zal steeds gekeken worden welke behandelvorm het best aansluit bij zowel de klachten als uw wensen.

Migraine

Na spanningshoofdpijn is migraine de meest voorkomende vorm van hoofdpijn.

Migraine is een vaak heftige hoofdpijn die bestaat met en zonder aura verschijnselen. Bij migraine zonder aura is sprake van een aanvalsgewijze eenzijdige hoofdpijn die zowel bonzend als stekend kan zijn. Bij migraine met aura verschijnselen is naast de hoofdpijn sprake van bijkomende klachten zoals het zien van lichtflitsen of vlekken.

Bij migraine komt de hoofdpijn vaak in aanvallen van enkele uren tot dagen. Vaak voel je deze aanval al even van tevoren aankomen. De heftige hoofdpijn gaat vaak gepaard met een gevoel van overgeven en misselijkheid.

De precieze oorzaak van migraine is nog niet bekend. Men vermoedt tegenwoordig dat bepaalde hersendelen elektrisch overprikkeld worden. Zowel erfelijke als hormonale factoren lijken een rol te spelen bij deze overprikkeling maar de samenhang is nog niet helemaal duidelijk.

Migraine wordt in principe behandeld door de huisarts en bestaat uit medicatie en het voorkomen van uitlokkende factoren zoals het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen.

Er wordt in verschillende onderzoeken wel een positief effect beschreven in de zin van vermindering van migraineklachten door aerobe training. Dit is een vorm van conditietraining waarin Fysio Noordkade u uitstekend kan begeleiden. Voor het beste resultaat wordt de conditietraining gecombineerd met medicamenteuze behandeling door de huisarts.

Meer informatie hoofdpijn behandelen

Meer te weten komen over het behandelen van uw hoofdpijn klachten? Stuur een bericht via ons contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Bij Fysio Noordkade vertellen we u graag meer over onze behandelingen en mogelijkheden.

Direct beginnen met het verhelpen van uw hoofdpijn? Plan online eenvoudig een afspraak in of neem telefonisch contact op.